noname

Gostovanje: Festival Films like no other – Dani umjetničkog filma u Bolu na Braču

Ljetno kino Bol, 16. – 19. 8. 2018., u 22 sata

Dani umjetničkog filma u Bolu na Braču ove su godine organizirani u suradnji s Centrom za kulturu Općine Bol i u sklopu 29. Bolskog lita te na poziv i inicijativu suvremene umjetnice Renate Poljak, dok su programi prvog i drugog dana festivala nastali u suradnji s Kinom umjetnika i povjesničarkom umjetnosti i kustosicom Brankom Benčić.

Program započinje hrvatskom premijerom novog rada Renate Poljak “Još jedan odlazak” i razgovorom s umjetnicom, nakon čega slijedi novi film Igora Grubića, odnosno eksperimentalna animacija koja kroz odnos oca i sina govori o propalom sistemu, radu i tvornici, korištenjem različitih medija, na vizualno i konceptualno zanimljive načine. Nova zvijezda internacionalne scene Dane Komljen uz Jamesa Lattimera na potpuno neočekivan i poetičan način stvara film o nastajanju Brazilije, a filmsko izlaganje o zvjezdanom nebu i filmskoj vrpci Davora Sanvicentija ljetnom će kinu dati posebnu dimenziju.

Drugog dana program otvaraju ‘Biciklisti’ Veljka Popovića, vesela animirana komedija erotskog naboja i specifične estetike nadahnute motivima radova Vaska Lipovca. Slijedi ‘Mezostajun’, novi film Ivana Ramljaka koji istražuje razlike između ljetnog i zimskog života na škoju, točnije u Korčuli te video rad iz serije Ova žena se zove Jasna  Epizoda br 3/ Ruševine koji je dio istoimenog višegodišnjeg filmskog projekta umjetnice i profesorice novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Nicole Hewitt. Za kraj drugog programskog dana prikazujemo 30 minutni dokumentarni film nastao za vrijeme boravka 11 avangardnih muških umjetnika u luksuznom resortu u Novom Vinodolskom u okviru projekta “Umjetnik na odmoru”.

Manifestacija se nastavlja projekcijama dvaju cjelovečernjih filmova o suvremenim umjetnicima; prvi je Braco Dimitrijević: Louvre is my studio, street is my museum Branka Franceshija, a drugi, kojim festival i završava, dokumentarni Beuys njemačkog autora Andresa Veiela.

Program se održava uz potporu Centra za Kulturu Općine Bol, Kina Mediteran i HAVC-a.